FK Anzsi Mahacskala – KRC Genk 0:0 (vége) | FC Dnipro Dnipropetrovsk – Tottenham Hotspur 1:0 (vége) | Juventus FC – Trabzonspor 2:0 (vége)
Odessa – Olympique Lyon 0:0 (vége) | Esbjerg FB – ACF Fiorentina 1:3 (vége) | Dynamo Kijev – Valencia 0:2 (vége)
PAOK – Benfica 0:1 (vége) | Liberec – AZ Alkmaar 0:1 (vége) | Maccabi Tel Aviv F.C. – FC Basel 0:0 (vége)
FC Porto – Eintracht Frankfurt 2:2 (vége) | Real Betis – FC Rubin Kazany 1:1 (vége) | Swansea City – SSC Napoli 0:0 (vége)
FC Viktoria Plzen – FC Shakhtar Donetsk 1:1 (vége) | S. S. Lazio – Ludogorets 0:1 (vége) | Ajax Amsterdam – Salzburg 0:3 (vége)
vége
FC Viktoria Plzen
1:1 (0:0)
FC Shakhtar Donetsk
csütörtök 20.02.2014, 21:05 • Štruncovy Sady Stadión, Plzen • Európa liga
Prematch odds
     
    Üdvözöljük on-line oldalunkon. A mérkőzés 21:05 - kor kezdődik.
     
    A második legrangosabb európai kupában is elindulnak a küzdelmek az új évben. Most már az egyenes kieséses rendszerbe értünk, ahol egy cseh és egy ukrán csapat feszül egymásnak, először Plzenben. Immár nem csak a söréről ismert csapat a Bajnokok Ligájából kiesve jutott az Európa Ligába, csakúgy mint ellenfele a Shakhtar. Gyűjtött pontok alapján, mindenképpen a vendégek számítanak esélyesnek. A Donetsk a Manchester United és a Leverkusen mögött végzett a harmadik helyen, míg a csehek a Bayern és a másik manchesterin csapat a City mögött. A hazaiak ellenfelei az idei erőviszonyok szerint jócskán erősebbek voltak, így azért mégsem annyira egyértelmű ez a párharc. Mindenesetre hamarosan kiderül és talán egy kicsivel okosabbak leszünk.
    Tartsanak velünk!
     
    1
    A mérkőzés elkezdődött.
     
    1
    A vendégek indították a játékot.
     
    3
    Reznik beadása a jobb oldalról érkezett befelé, Pyatov inkább kiöklözte szögeltre, bár nem volt veszélyes. Csakúgy, mint a sarokrúgás.
     
    5
    Dougles kevergetett a tizenhatos előterében, majd 18 méterről ballal tűzte a jobb kapufa mellé. Nem volt rossz a lapos próbálkozás, de Kozacik rajta volt.
     
    6
    Még sok a hiba, nincs folyamatos játék. De bízom benne szépen lassan belelendülnek a játékosok is és a csapatok...
     
    8
    Luiz Adriano a bal szépen passzolta vissza lövésre Taisonnak, aki jobbal lőtte a kapu fölé 3-4 méterrel középről. Húsz méter volt a távolság.
     
    9
    Átveszi a kezdeményezést a vendég gárda.
     
    10
    Nem ugrik neki ellenfelének az ukrán együttes, szépen lassan próbál mögé kerülni.
     
    12
    Duris akasztotta Srnát a jobb oldalt a 16-os vonalánál. Jó helyről rúghat a Donetsk.
     
    12
    Frednek passzolta középre Srna, megpróbálva ezzel egy trükkös játékot, a középpályás azonnal tüzelt, de jócskán a kapu mellé.
     
    14
    Petrzela tekert a tizenhatos jobb sarkáról ballal kapura, de méterekkel tévesztette el a célt. Fölé ment a próbálkozása.
     
    15
    Nagy lehetőséget dolgozott ki a Plzen!
    A jobb szélen az alapvonalnál Petrzela kapott labdát, megvárta a társait, majd Horavához passzolt, aki kapásból lőtt is, de Kucher bele tudott lépni és így blokkolni. A középpályás 11 méterről durrantott kapura.
     
    16
    Felpörgött a Plzen és Horava!
    Duris a bal oldali szögletzászlónál tekert befele, Horava csúsztatott, de Píatov könnyedén szedte le a nyolc méterről leadott bólintást.
     
    17
    Duris középen lőtt kapura egy pattogó labdát, de az inkább a lelátó felső sarkában kötött ki.
     
    18
    Rakitskiy középről olyan harminc méterről lőtt kapura egy szabadrúgást, de se túl erős nem volt, középre is ment, lehet pont ez tréfálta meg Kozacikot, aki kis híján bevédte a saját kapujába ezt a lövést. Végül a jobb kapufa mellett csorgott a kapu mellé szögletre.
     
    20
    Taison egy lepattanó labdát küldött mellé a tizenhatos bal sarkáról, de az üres kapuba nem talált be. Mellé emelte! Kozacik az előtte lőni próbáló Alexre ment ki.
     
    24
    Alex iramodott meg a jobb szélen és gyorsította fel a játékot, majd középre emelt erősen a befutó Taisonnak, de a védővel a nyakán csak kapu fele tudta irányítani a labdát, kapura nem!
     
    27
    Douglas maradt lenn a kezdőkörben egy ütközés után. Ápolást kér.
     
    28
    Szépen passzolgat a tizenhatos előterében a Shakhtar, de igazán ziccert nem tudnak kialakítani. A vendéglátók ezzel szemben kontrára próbálnak játszani, több-kevesebb sikerrel.
     
    30
    Túl játsszák az akcióikat a brazilokkal felálló ukránok. Sokkal egyszerűbben is gól helyzetbe tudnának kerülni, ha nem bonyolítanák.
     
    31
    Petrzela kapja a mérkőzés első sárga lapját. Kézzel ért bele a labdába a tizenhatos bal sarkánál ezzel megakadályozva egy helyzetet. Akár pirosat is ért volna...
    Jó helyről rúghat a Donetsk!
     
    32
    Srna végezte el, egyből kapura, de középre ment, így Kozacik könnyedén hárít.
     
    33
    Már a másik oldalt a játékszer, Petrzela egészen aktív a jobb szélen, most is ő ívelte be az alapvonal mellől, de Pyatov nagyszerűen jött ki és szedte le a labdát Tecl fejéről.
     
    34
    Douglas lőtt bal oldalról 23 méterről kapura, Cisovsky blokkolta.
     
    34
    Douglas ütötte el hátulról Horváthot, sárga a jutalma.
     
    38
    Fred jutott helyzetbe a bal oldalt a tizenhatoson belül kiszorított helyzetben, de onnan is rálőtte, Cisovsky-n pattant meg, róla pedig keresztbe elpattogott a kapu előtt és kiment a kapufa mellett! Szerencséje volt a hazaiaknak. Szöglet!
     
    39
    Két szögletet is rúghatott egymás után az ukrán együttes, de igazán veszélyt nem sikerült belőlük kialakítani.
     
    42
    Három perce van a labda a cseheknél, de csak passzolgatnak, meg se próbálnak helyzetet kialakítani. Így nem igazán fognak vezetéshez jutni.
     
    43
    Douglas próbált meg kapura lőni jobb oldalról húsz méterről, de Duris bele tudott érni, így lelassult a labda és könnyedén gyűjthette be Kozacik.
     
    44
    Horváth vette észre, hogy kinn áll Pyatov és próbálta meg átemelni 35 méterről, ügyes próbálkozás volt, de egy picit túl méretezte, de a hálóőr is visszaért!
     
    Befejeződött az 1. félidő.
     
    Egy langyos félidő után 0-0-ás állással vonulnak pihenőre a csapatok. A Donetsk még csak-csak próbálkozik, de nekik nem ma kell eldönteni a találkozót, elég lesz a híres keleti hidegben, majd ezzel törődniük, de a Plzen meg sem próbál felállt védelemmel szemben helyzetet kialakítani. Ha náluk a labda, inkább a felezővonalnál passzolgatnak, ahol biztonságos. Csak kontrákkal operálnak. Kell egy gólt találni valamelyik csapatnak, mert így félő, hogy még hasonló 45 percben lehet részünk.
    Egy gól viszont mindent megváltoztathat, így érdemes velünk maradni!
     
    46
    Elkezdődött a második félidő.
     
    46
    A hazaiak próbálkoznak meg egy akcióval.
     
    47
    A széleken próbálkozik a második félidő elején mind két gárda.
     
    49
    Nem tudják egyik oldalt se hosszabb ideig megtartani a játékszert.
     
    50
    Alex hozta fel középen ügyesen a labdát, majd a tizenhatos bal oldalára passzolt Taisonnak, aki a középen az ötösre érkező Luiz Adrianonak passzolt volna középre, de hatalmasat mentett Prochazka! Kivágta szögletre!
     
    51
    A sarokrúgás nem okozott gondot az ukránok védelmének.
     
    52
    Agresszívebben támadnak le a hazaiak, mint az első játékrészben.
     
    54
    Durisra csúszott rá késve Hübschman, a második sárga a vendégeknél.
     
    55
    Duris próbálkozása kerülte el a kaput.
     
    56
    Jobban játszik a Plzen, de ettől csak még gyengébb a találkozó, a Shakhtar kevesebb akciót tud kidolgozni.
     
    58
    Újabb vendég sárga Rakitskiy kapta, Horváthot tarolta le.
     
    59
    A sértett végezte el középről 28 méterről, de Pytov könnyedén szedte le a középre szálló labdát.
     
    60
    Rakitskiy jó 35-40 méterről tűzte kapura, de mellé is fölé is... Szörnyű próbálkozás!
     
    61
    Többet van a Donetsk térfelén a labda, mint az első félidőben.
     
    62
    A Plzen gólt szerzett!


    Bal oldalról ívelt be Horváth egy szabadrúgást az alapvonaltól 35 méterről, az ötös jobb oldalán Cisovky ugrott fel ős fejelte vissza középre, ahol STANISLAV TECL érkezett és szintén öt méterről bólintott a kapu közepébe. Pyatovnak esélye se volt a jobb kapufától visszaérni.
     
    64
    A Shakhtar gólt szerzett!


    Srna a saját térfelének közepéről indította a megugró LUIZ ADRIANOT, aki egy az egyben mehetett az átvétel után Kozacikra és gól is született belőle!
     
    65
    Pillanatokon belül nem is egy, hanem két gól született! Ez sokban azonban nem változtat a eredményen, ugyanis továbbra is döntetlen, de a vendégek már jobban állnak idegenben lőtt több góllal, szóval a Plzennek most már nem szabad a babérjaikon ülni!
     
    68
    A mérkőzés első cseréjét az ukránok hajtják végre, Bernard váltja Taisont.
     
    69
    Ismaily lőtte el keresztbe a kapu előtt a 16-os bal sarkáról a labdát, középen Luiz Adriano várta, de éppen hogy lekésett a passzról. Kozacikon már túljutott a játékszer!
     
    72
    Fred középről ballal lőtt a bal kapufa mellé magasan.
     
    73
    Alex kapott a bal oldalon nagyszerű labdát, előtte üres tér, neki is iramodott, majd Reznik mellett befele indult, jobbal el is vállalt egy lövést, de a jobb kapufa mellé tekerte.
     
    74
    Kijjebb jött a plzeni fal, így sokkal nagyobb tere van a gyors brazil-ukrán csatároknak, akik ezt ki is használják a kontráknál! Jól kell visszazárnia a hazaiaknak, ha nem akarnak hátrányba kerülni!
     
    76
    Horváth is besárgul a hazaiaktól, bár kicsit szigorú volt az ítélet. Szimulálásért kapta, de nem találom jogosnak. Mehetett volna a játék tovább, nem szándékosan esett el a csehek csapatkapitánya.
     
    78
    Próbálkozik helyzetet kialakítani a Plzen, de eddig nem tudnak az ukrán védők mögé kerülni.
     
    79
    Megváltozott a játék képe, most a Shakhtar állt be kontrázni.
     
    81
    Kucher adta el a saját térfelén, A megszerzett labdát Telchez passzolták, aki a 16-os előteréből középről lőtt is, de Freden megpattant és szöglet következhet.
     
    81
    A hazaiak első cseréje Wagner, a gólszerző Tecl helyére érkezik.
     
    82
    A szöglet nem okozott bonyodalmat a vendég kapunál.
     
    82
    Ismaily maradt lenn a szöglet után, összefejet valakivel.
     
    83
    Jól van, vissza fog térni.
     
    85
    Luiz Adrianot rántja le Horava harminc méterre a kaputól. Innen már okozott veszélyt pontrúgásból a Shakhtar.
     
    85
    Ferreyra váltja Luiz Adrianot.
     
    85
    Rakitskiy végezte el ezt is, az erőteljes lövés ugyan középre érkezett, de Kozacik kezéből kipattan, másodjára tudta csak összeszedni, Ferreyra startolt rá.
     
    87
    Bakos váltja Kolart.
     
    87
    A vendégek is cserélnek, Eduardo érkezik Douglas helyett.
     
    88
    Limbersky kap sárgát, miután Freddel szemben szabálytalankodott.
     
    90+1
    Három perc lesz a ráadás!
     
    90+2
    Prochazka is besárgul, ő Ferreyrát bántotta.
     
    Mérkőzés vége.
     
    A találkozón, kicsit sarkítva ugyan, a két gól magába foglaló három perc volt érdekes. Próbálkoztak ugyan a csapatok, de nem voltak túl meggyőzőek. A visszavágó mindenképpen jobbnak ígérkezik, a Viktoriának gólt kell lőnie, míg a Donetsk odahaza félelmetes ellenfél a nagyobb csapatok ellen is.
    A játékvezetőkre összességében nem lehet panasz, jól vezették a mérkőzést!
    Köszönöm a figyelmet, jó éjszakát! (23:06:41)

    Jankó Gergely

    Gólok: 62. Tecl – 64. Luiz Adriano

    Lapok:   31. Petrzela (PLZ), 76. Horváth (PLZ), 88. Limbersky (PLZ), 90+2. Prochazka (PLZ) – 34. Douglas (SHA), 54. Hübschman (SHA), 58. Rakitskiy (SHA)


    FC Viktoria Plzen: Kozacik – Reznik, Cisovsky, Prochazka, Limbersky – Horava, Horváth, Petrzela, Duris, Kolar (87. Bakos) – Tecl (81. Wagner). Cserék: Bolek, Hejda, Hubnik, Hrosovky, Kovank, Wagner, Bakos.
    FC Shakhtar Donetsk: Pyatov – Srna, Kucher, Rakitskiy, Ismaily – Fred, Hübschman, Dougles (87. Eduardo), Alex, Taison (68. Bernard) – Luiz Adriano (85. Ferreyra). Cserék: Kanibolotskiy, Chygrynskiy, Stepanenko, Bernard, Ilsinho, Eduardo, Ferreyra.

    Játékvezetők: Tasos Sidiropoulos, Christos Akrivos, Efthimis Damianos
    csütörtök 27.02.2014